همه فعالیتهای مربوط به طرح «فاوا » تحت هدایت و نظارت «شورای رهبری توسعه فناوری اطلاعات در آموزش و پرورش » انجام میگیرد.در رأس این شورا وزیر آموزش و پرورش قرار دارد.این وزارتخانه از اوایل سال 1381،کار تدوین«برنامة راهبردی توسعه و به کارگیری فناوری اطلاعات درآموزش و پرورش »را آغاز کرد، و این برنامه در شهریور ماه 1382 آماده شد.در قلمرو آموزش نیز برای استفاده از فناوری اطلاعات اقدامات عملیمتعددی انجام شده بود،و به تأیید همة دست اندرکاران طرح«تکفا» وزارت آموزش و پرورش در این زمینه نسبت به نهادها و سازمانهای دیگر،چند گامیجلوتر است.در برنامه راهبردی یا «سند استراتژیک فاوا» که بعداز پژوهشها و مطالعات تطبیقی و تحلیلی بسیار تدوین شده، به سه مقوله مهم پرداخته شده است
1- چشم انداز بلند مدت یا دیدگاه آرمانی
آرمان اصلی فراهم آوردن محیط «یاد دهی - یاد گیری » مبتنی بر فناوری اطلاعات در جامعه و در نظام آموزش و پرورش است،به طوری که در این محیط ، همه افراد لازم التعلیم ، با پرورش خلاقیت و تفکر نقادانه ، توانایی کسب دانش و مهارتهای مورد نیاز برای رسیدن به آرمانهای شخصی و تحقق هدفهای آموزش و پرورش را داشته باشد، و در جامعة مبتنی بر دانش و اطلاعات فعالانه مشارکت کنند.آشکارا پیداست که این دیدگاه آرمانی ، رویکردی جدید به مفهوم آموزش و پرورش دارد. شاید نخستین بار است که در سندی راهبردی ، از ضرورت پرورش «تفکّر نقادانه» ضرورت کسب دانش و مهارت برای نیل به «آرمانهای شخصی » ، و ضرورت «مشارکت فعّال » در جامعه مبتنی بر دانش و اطلاعات ، سخن میرود. اینها همه اندیشه های نوی است که نظام آموزش و پرورش مرسوم ما با آنها بیگانه بوده است.
2- مأموریتها
مأموریت اصلی طرح «فاوا» عبارت است از «تحول نظام آموزش و پرورش با استفاده از فناوری اطلاعات». هدف این تحول چیست؟ هدف تحقق شعار «سازمانِ یاد گیرنده – دانشآموزپژوهنده» است. مأموریت آموزش و پرورش تربیت دانشآموزان برای ورود به عصر اطلاعات است، و اصلی ترین ویژگی نیروی انسانی در این دوران جدید «پژوهندگی» است . ( مفهومیکه با نظام آموزشی مرسوم ما اصلا جور درنمیآید)«دانشآموزپژوهنده» انسانی است خلاق که مهارت لازم در آموختن ، درست اندیشیدن ، و به کار گیری منابع برای پویش هدف را کسب کرده است .امروزه شعار تعلیم و تربیت چنین است: « آموختن را باید آموخت». از سوی دیگر، سازمانی که قرار است «پژوهندگی»را به دانشآموزان یاد بدهد،خود باید «یادگیرنده» باشد .در واقع،یادگیری وجه مشترک سازمان و دانشآموزاست .
3- هدفهای کلّی
برای دستیابی به دیدگاه آرمانی، و نیز برای اجرای مأموریتهای یاد شده، چهار هدف کلّی زیر در نظر گرفته شده است.
ارتقای کیفیت یاد گیری – یاددهی
برای رسیدن بدین منظور، دانشآموزمحورِ آموزش قرار میگیرد؛ هدف آموزش پاسخگویی به نیازهای عصر دانش و اطلاعات است؛ تواناییهای فردی دانشآموزمیباید به شیوهای شناسایی و هدایت شوند که او بتواند بدین نیازها پاسخ بدهد.برنامه های درسی میباید طوری بازنگری شوند که دانشآموزبتواند امکان وسیع انتخاب شخصی در زمینه رشته و گرایش تحصیلی و موضوعات درسی را داشته باشد.پژوهشهای دانشآموزی به یاری فناوریهای اطلاعات نیز باید مورد توجه و تشویق قرار گیرد.
برقراری نظام منسجم ارایه خدمات آموزشی
هدف دوم برقراری «نظام منسجم ، هماهنگ و جامع » برای ارایة خدمات آموزشی است. این خدمات ، از یک سو میباید با «نیازهای جامعه »متناسب باشند، و از سوی دیگر،با «استعدادها و علاقه دانش آموز»و نیر خدمات آموزشی ، میباید در هر زمان و هر مکان که دانشآموزطلب میکند ، در اختیار او قرار گیرد. شاید برای نخستین بار است که با این صراحت بر ضرورت سازگار کردن نظام آموزشی با «نیازهای جامعه« تاکید می شود؛ و نیز خدمات آموزشی در ارتباط با «استعداد و علاقه شخصی دانشآموز»تعریف میگردد. هر دو مقوله در نظام آموزشی مرسوم ما مفاهیمیبیگانه اند . نظام آموزش سنتی ما، بنا بر تجربه ، نه به استعداد و علاقه شخصی دانشآموزان توجهی دارد، و نه به نیازهای واقعی جامعه .پس تحقق این دو اصل ، خود میتواند آغاز تحول بزرگی باشد. توصیه شده است که برای ارتقای کیفیت یادگیری – یاد دهی، مشارکت فعال معلمان در تصمیمگیریها و تهیه محتوای درسها جلب شود، و این خود مستلزم اصلاح شیوه های مدیریت است. همچنین توصیه شده است که به توانمند سازی معلمان در نقاط دور افتاده کشور ، برای ایجاد نوآوری و ابتکار ، توجه ویژهای مبذول گردد.
تقویت برابری در دستیابی به آموزش
یکی از خصوصیات فناوری اطلاعات این است که میتواند امکانات برابر را برای کسب اطلاعات – از جمله در زمینة آموزش – در اختیار همگان قرار دهد. مثلا دورترین روستاهای کشور میتوانند با استفاده از فناوری اطلاعات واپسماندگی تاریخی خود را جبران کنند. مسأله توسعه فناوری اطلاعات در روستاها هم اکنون در سطح کلان تصمیم گیریهای دولت مورد بحث قرار گرفته است. در سند راهبردی «فاوا» پیشنهاد شده است که مدرسة روستایی نقش محوری داشته باشد، یعنی امکانات رایانهای و پایگاه و شبکة اینترنتی مدرسة روستا ،به کمک دانشآموزان و معلمان مدرسه، چنان طراحی و برقرار بشود که بتواند به مثابة یک پایگاه اطلاعاتی در مورد جمعیت، بهداشت، جغرافیا،آموزش ، اقتصاد ، معرفی مشاهیر فرهنگی و تاریخی ، اعلام تغییرات جوی ، معرفی مقوله های فرهنگی ، سنت و آداب بومی، زبان و گویش محلی به کار گرفته شود.همچنین پایگاه اینترنتی روستا میتواند دریچه ای باشد برای ارایة نیازها،درخواستها و اعلامِ اولویتهای روستا.در زمینة تقویت برابری در آموزش ، در سازمان نهضت سواد آموزی نیز، با استفاده از نرم افزارهای آموزشی وزارت آموزش و پرورش – که بر فناوری اطلاعات مبتنی است – تجدید نظر میشود. هدف اصلی اجرای برنامه های «آموزش مستمّر و مادام العمر ، ارایة «آموزشهای ضمن خدمت » در زمینة فناوری اطلاعات و ارتباطات ، و نیز آموزشهای مناسب برای اوقات فراغت و دوران بازنشستگی و کهنسالی است . البته وزارتخانههای دیگر نیز در این زمینه ها باید همکاری کنند .فناوری اطلاعات میتواند در رفع نیازهای آموزشی«گروههای خاص» ( مثل ناشنوایان و نابینایان و معلولان جسمیو ...) نیز بسیار موثر باشد ، و دسترسی برابر به امکانات آموزشی را برای این گروهها آسانتر سازد . به طور کلی هدف این است که به یاری فناوری اطلاعات، از محدودیتهای ناشی از جنسیت ، نژاد ، قومیت ، موقعیت اجتماعی – اقتصادی، و معلولیتهای جسمیو ذهنی دانشآموزان در فرایند یاد دهی - یادگیری ، کاسته شود.
بهبود نظام مدیریت
چهارمین هدف طرح " فاوا" بهبود نظام مدیریت و اطلاع رسانی و ارتقای سطح بهرهوری و اثر بخشی منابع (مادی ، مالی و انسانی ) است .در این زمینه برخود کارسازی (Automation) امور اداری و اجرایی تأکید میشود که خوشبختانه دست کم از سیزده سال پیش در وزارت آموزش و پرورش آغاز شده و به مرحله نهایی رسیده است . هدف اصلی در بهبود نظام مدیریت "نظارت متمرکز و اجرای غیر متمرکز در آموزش و پرورش " است. این وزارتخانه میکوشد یک شبکه ارتباطی کم هزینه و با سرعت و کارایی زیاد ایجاد کند که به آسانی و با ایمنی در دسترس دانشآموزان، خانواده ها، همه علاقهمندان آموزش مستمر و مداوم ، معلمان ، مدیران ، و تمامیمدارس و ادارات آموزش و پرورش قرار گیرد.
داستان کوتاه
دلایل اهمیت و فواید و ضرورت شورای معلمان در مدارس
چگونه اضطراب و نگرانی خود را کنترل کنیم
تمرکز هنگام مطالعه
با لکنت زبان چه کنیم؟
[عناوین آرشیوشده]
بازدید دیروز: 10
کل بازدید :305337
این وبلاگ حاوی مقالات، تجربیات و نکاتی پیرامون مدیریت مدرسه و اجتماع می باشد. امیدوارم مورد استفاده سایرین قرار گیرد. هرگونه کپی برداری از مطالب این وبلاگ موجب امتنان است.
شورای عالی آپ [146]
پژوهشگاه وزارت آپ [163]
بانک اطلاعات آپ ایران [144]
سازمان آ پ استان یزد [720]
روابط عمومی آپ میبد [430]
وبلاگ آپ میبد [206]
[آرشیو(7)]